För att få inkomstrelaterad dagpenning ska du uppfylla två villkor: medlemsvillkor och arbetsvillkor. Nedan förklarar vi vad dessa villkor innebär och hur de beräknas.

Medlemsvillkor

För att få inkomstrelaterad dagpenning ska du ha varit medlem i arbetslöshetskassan i minst 12 månader innan du blev arbetslös eller permitterad. Du ska också uppfylla arbetsvillkoret under medlemstiden.

Exempel. 
Du har gått med i arbetslöshetskassan den 15.4.2024. Ditt medlemsvillkor uppfylls den 14.4.2025 och du kan ansöka om inkomstrelaterad dagpenning från och med den 15.4.2025, förutsatt att du uppfyller övriga villkor.

Om du har bytt arbetslöshetskassa, inkluderas också medlemstiden i den föregående kassan om du har anslutit dig till den nya kassan inom en månad efter att du gick ur den föregående kassan. 

Om du inte uppfyller medlemsvillkoren, kan du ansöka om grunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd hos FPA. När du uppfyller medlemskaps- och arbetsvillkoren ändras utbetalaren av din dagpenning och du övergår till att ansöka om dagpenning hos kassan.
 

Arbetsvillkor

Arbetsvillkoret baseras på den lön du har fått utbetald. Arbetsvillkoret är uppfyllt när du har fått tillräcklig lön under 12 kalendermånader.  

  • Kalendermånaden inkluderas om minst 930 euro har betalats ut i lön under månaden.
  • Om din månadslön ligger mellan 465–929,99 euro, räknas en halv arbetsvillkorsmånad för den aktuella månaden.
  • Endast inkomst som har utbetalats för lönearbete för vilka lagstadgade avgifter och skatter har betalats, kan räknas in i arbetsvillkoret.
  • I arbetsvillkoret räknas endast sådan lön in som har utbetalats enligt kollektivavtalet eller lagen. Lägsta månadslön för heltidsarbete enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa är 1 430 €.
  • Arbetsvillkoret ska uppfyllas under granskningsperioden på 28 månader som föregår arbetslösheten eller permitteringen. Arbetet behöver inte vara kontinuerligt utan kan bestå av flera olika arbetsperioder och olika arbetsuppgifter.
  • Granskningsperioden kan förlängas exempelvis på grund av familjeledighet eller sjukdom (högst sju år). 

Exempel: 
Personen har arbetat heltid i 11 månader. Hen har fått mer än 930 euro i lön varje månad. Personen har sedan dess arbetat deltid och har fått 600 euro i lön för två månader. Hen har ackumulerat 11 hela och två halva arbetsvillkorsmånader, och uppfyller därmed villkoret om 12 månaders arbetstid.
 

Ackumulering av arbetsvillkor för tiden före 2.9.2024

Arbetsvillkoret ackumuleras på ett annat sätt för arbete som har utförts före den 2.9.2024. 

  • Fram till 1.9.2024 ackumuleras arbetsvillkoret för varje sådan kalendervecka under vilken du har arbetat minst 18 timmar.
  • Löneutbetalningsdagen har ingen betydelse.
  • Arbetsveckor fram till 1.9.2024 omvandlas till månader så att fyra veckor motsvarar en månad. Av de återstående veckorna utgör tre veckor en månad, och en eller två veckor en halv månad som ackumulerar arbetsvillkoret för inkomstrelaterad dagpenning.
     

Fram till den 1.9.2024 uppfylls arbetsvillkoret när du före arbetslösheten eller permitteringen har arbetat minst 26 veckor (dvs. 6 månader) under en granskningsperiod på 28 månader. Alla de kalenderveckor under vilka du arbetat minst 18 timmar i veckan och varit medlem i kassan räknas in i arbetsvillkoret.  
 

Datum då arbetsvillkoret uppfylls

Som regel uppfylls arbetsvillkoret i slutet av den tolfte kalendermånaden som inkluderas i arbetsvillkoret. Åläggandet av självrisktiden och utbetalningen av den inkomstrelaterade dagpenningen kan då börja från början av följande kalendermånad. I undantagsfall, om ditt arbete upphör och du registrerar dig som arbetslös arbetssökande i mitten av den 12:e kalendermånaden som räknas in i arbetsvillkoret, kan åläggandet av självrisktiden och utbetalningen av den inkomstrelaterade dagpenningen börja redan i mitten av den 12:e månaden.
 

Förlängning av granskningsperioden

Det går att räkna in månader i arbetsvillkoret för en period som är längre än 28 månader (det vill säga 2 år och 4 månader) om du har varit borta från arbetsmarknaden på grund av ett arbetskraftspolitiskt godtagbart skäl. Den vanliga granskningsperioden på 28 månader kan förlängas med upp till 7 år, t.ex. av följande skäl

  • heltidsstudier
  • föräldraledighet
  • vård av barn som är under 3 år
  • värnplikt eller civiltjänst
  • sjukledighet eller rehabiliteringsstöd.

Även om du befinner dig på arbetsmarknaden går det att förlänga din granskningsperiod om du deltar i sysselsättningsfrämjande service eller får partiell sjukdagpenning.