Om du har varit i heltidsanställning för längre än två veckor och anställningen upphör och du får semesterersättning för outtagen semester, har du inte rätt till arbetslöshetsdagpenning för den period som motsvaras av den utbetalda semesterersättningen. Periodiseringstiden beräknas genom att dividera semesterersättningens belopp med den genomsnittliga månadslön som du fått under den aktuella anställningen.
Exempel 1: Anställningen upphör den 7.1. På betalningsdagen 13.1. utbetalas semesterersättning för tre veckors outtagen semester. Rätten till dagpenning börjar först efter cirka 3 veckor från det att anställningen upphört (man har alltså inte rätt till dagpenning uppskattningsvis för tiden 8.–28.1.).
Semesterersättning för deltidsanställning (arbetstid högst 80 % av fulla arbetstiden) eller heltidsanställning som varat högst två veckor periodiseras inte utan semesterersättningen beaktas då vid jämkningen av dagpenningen på samma sätt som deltidslöner eller löner från kortjobb. Läs mera om jämkning av dagpenning.
Självrisktiden börjar först efter eventuell periodisering av semesterersättningen.
Semesterersättning vid flera på varandra följande anställningar
Semesterersättning för outtagen semester periodiseras i regel i slutet av varje heltidsanställning som varat i över två veckor. Om du inleder ett nytt anställningsförhållande hos samma arbetsgivare så att arbetet fortsätter omedelbart efter att den tidigare anställningen upphört, periodiseras semesterersättning för hela anställningstiden dock först i slutet av den andra anställningen.
Exempel.
Du har ingått ett arbetsavtal för tiden 9.9–24.9. När anställningen upphör får du semesterersättning för anställningstiden. Du ingår dock ett nytt arbetsavtal med samma arbetsgivare genast från och med den 25.9. Din anställning upphör den 14.10. och du ansöker om dagpenning från kassan från och med den 15.10. Semesterersättningar för båda anställningar räknas ihop och periodiseras från och med den 15.10.
Även om anställningsförhållandena inte följer direkt på varandra kan du avtala med din arbetsgivare om att de semesterförmåner som du tjänat in innan anställningsförhållandet upphörde flyttas fram för att ges under det följande anställningsförhållandet. Detta kan du göra om du ingår ett nytt anställningsavtal innan den tidigare anställningen upphör och samtidigt kommer överens om att flytta fram dina semesterdagar. Observera dock att avtalet om att flytta fram semesterdagar ska göras skriftligt. Om du har ingått ett skriftligt avtal och du vid slutet av din sista anställning får semesterersättning på grundval av två eller flera anställningar, periodiseras det totala semesterersättningsbeloppet. Om avtalet är muntligt och inte skriftligt, ska semesterersättningen enligt rättspraxis periodiseras från upphörandet av den anställning som semesterersättningen gäller.