Jämkad dagpenning kan betalas ut när du får löneinkomster från:
- deltidsarbete - arbetstiden enligt arbetsavtalet är högst 80 % av den maximala arbetstiden
- kort deltidsarbete – anställningen varar högst två veckor
- arbete där din dagliga arbetstid förkortats på grund av permittering (läs mera om dagpenning för permitteringstid).
Du kan också få en jämkad dagpenning om du har inkomst från bisyssla som yrkesutövare eller egenföretagare.
Jämkad arbetslöshetsdagpenning utbetalas för fem dagar i veckan, också för arbetsdagar.
Löneinkomsten påverkar dagpenningen för den jämkningsperiod under vilken lönen utbetalas. Om lönen utbetalas retroaktivt, kan det påverka dagpenningen för en annan period än den period då du har arbetat.
Exempel:
Du tar ett tillfälligt jobb som varar en vecka i augusti. Lönen för arbetsperioden betalas ut i september. Du ansöker om dagpenning i perioder om en kalendermånad. Lönen påverkar din dagpenning för september.
Undantag och begränsningar
Om din arbetstid överstiger 80 procent av arbetstiden för heltidsanställd under jämkningsperioden har du inte rätt till jämkad dagpenning för den period under vilken lön har utbetalats.
Exempel.
Du har haft en del tillfälliga jobb i mars. Din lön betalas ut i april. Du får den inkomstrelaterade dagpenningen för mars i sin helhet om du inte har fått någon annan inkomst som ska jämkas. Lönen och arbetstiden inverkar på den dagpenning som betalas ut till dig för april. Om arbetstidsgränsen inte överskrids av arbetstimmarna i mars, betalas den inkomstrelaterade dagpenningen för april som jämkad. Om arbetstidsgränsen överskrids, betalas ingen inkomstrelaterad dagpenning ut för april.
Du har inte rätt till jämkad dagpenning alls, om
- du på eget initiativ har förkortat din arbetstid eller
- du tillsammans med arbetsgivaren har avtalat om förkortning av arbetstiden. Detta gäller även i situationer där avtalet har ingåtts i syfte att undvika uppsägning.