Dagpenningens belopp beräknas på grundval av den genomsnittliga lönen under arbetsvillkorsperioden. Om du haft avbrott mellan anställningsperioder, läs mera om hur arbetsvillkoret uppfylls.
Den genomsnittliga dagslönen fås genom att den löneinkomst som beaktas i arbetsvillkoret divideras med antalet kalkylerade arbetsdagar som ingår i denna period. Vid beräkningen av dagslönen anses en hel arbetsvillkorsmånad omfatta 21,5 kalkylerade arbetsdagar. Dessa arbetsdagar kallas även för dagslönens divisor. När arbetsvillkoret tjänas in i sin helhet för tiden efter 1.9.2024 och arbetsvillkoret har tjänats in med hela arbetsvillkorsmånader, blir dagslönens divisor i 12 månaders arbetsvillkor i vanliga fall 12 x 21,5 dvs. 258. Divisorn för halva arbetsvillkorsmånader är också 21,5. Om arbetsvillkoret har alltså tjänats in med två halva och 11 hela arbetsvillkorsmånader, är divisorn i vanliga fall 13 x 21,5 dvs. 279,5.
Den månadslön som ligger till grund för dagpenningen fås genom att multiplicera den genomsnittliga dagslönen med 21,5. Om arbetsvillkoret innehåller löneinkomst för tiden före 2.9.2024, är dagslönens divisor 5 för varje arbetsvillkorsveckor.
Om du har varit frånvarande från arbetet, t.ex. på grund av arbetsoförmåga och din lön har på grund av detta minskats, kan divisorn för dagslönen minskas med antalet oavlönade dagar. Under vissa omständigheter kan dagar från dagslönens divisor också dras av i början eller slutet av en anställning som pågått en lång tid.
Vid beräkningen av dagpenningen beaktas stabiliserade arbetsinkomster (t.ex. grundlön, semesterlön och tillägg för skiftarbete). Semesterpenning och -ersättning räknas inte med. Dessutom görs ett procentuellt avdrag motsvarande löntagarens arbetspensions- och arbetslöshetsförsäkringsavgifter och sjukförsäkringens dagpenningspremie. År 2023 är avdraget 4,40 % och 3,76 % under år 2024.
Mera uppgifter om hur den inkomstrelaterade dagpenningen beräknas hittas på Arbetslöshetskassornas Samorganisations sidor https://www.tyj.fi/sv
Undantag i beräkning av dagpenning
Deltidspension
Om du fått delinvalidpension eller deltidspension beräknas lön som ligger till grund för din dagpenning utgående från dina inkomster före pensionen, trots att du skulle ha uppfyllt arbetsvillkoret under pensionen.
Alterneringsledighet eller partiell vårdledighet
Om du har varit på alterneringsledighet eller partiell vårdledighet och inte helt har uppfyllt ett nytt arbetsvillkor efter att ledigheten upphörde, beräknas lönen som ligger till grund för din dagpenning utgående från löneinkomster före ledighetens början.