Till ansökan behövs alltid bilagor. Om vi måste begära bilagor, fördröjs behandlingen av ansökan.

Löneuppgifter före arbetslöshet behövs

Dagpenningens belopp beräknas för arbetsvillkorsperioden. Om du efter 1.9.2024 har fått löneinkomst på minst 465 euro för arbete som utförts efter 1.9.2024, beräknas dagpenningens belopp utgående från den genomsnittliga lönen som betalats under de sista 12 månader före arbetslösheten eller permitteringen. I annat fall beräknas dagpenningens belopp utgående från den genomsnittliga lönen för de 26 sista arbetsveckorna. 

Om din arbetsgivare inte har anmält tillräckliga uppgifter om din lön till inkomstregistret, skicka alla dina lönespecifikationer för de senaste 6 månader under vilka du arbetat minst 18 timmar i veckan. Uppgifter per kalendervecka behövs för arbete fram till 1.9.2024.

Om din arbetslöshet börjar 2.9.2024 eller senare och du har fått minst 465 euro i lön den 2.9.2024 eller senare för arbete som utförts i september 2024 eller senare, omfattas du av arbetsvillkoret på 12 månader. I så fall behöver vi löneuppgifter för hela den 12 månaders arbetsvillkorsperioden. Från och med den 2.9.2024 behöver vi löneuppgifter för alla de kalendermånader under vilka du har fått lön på minst 465 euro. Observera att om din lön under en månad har varit 465 - 929,99 euro tjänar du endast 0,5 arbetsvillkorsmånad för den månaden. I så fall behöver vi löneuppgifter för en längre period som räcker för att uppfylla arbetsvillkoret på 12 månader. 

Om du är det minsta osäker på om inkomstregistrets uppgifter är tillräckliga bifoga dina lönespecifikationer till din ansökan. Det är alltid bättre att skicka för mycket än för lite uppgifter.
Läs mera om uppgifter som kassa får från inkomstregistret

Det lönar sig att sända lönespecifikationer eller löneräknarens löneintyg för de senaste 26 avlönade arbetsveckor (fram till 1.9.2024) / för de senaste 12 kalendermånader (från och med 2.9.2024) till kassan åtminstone om du under de senaste 12 månaderna 

  • haft oavlönad frånvaro från arbete (till exempel sjukledighet, föräldraledighet, vårdledighet) 
  • före den 2.9.2024 har haft ett timavlönat arbete med varierande veckoarbetstid
  • fått partiell sjukdagpenning eller nedsatt lön på grund av sjukdom (till exempel 2/3-lön) 

Om du har varit på partiell vårdledighet, alterneringsledighet eller delinvalidpension och inte har arbetat tillräckligt länge för att uppfylla arbetsvillkoret fullständigt efter ledigheten/pensionen, ska du lämna in löneuppgifter för den anställningstid som uppfyller arbetsvillkoret innan ledigheten/pensionen började. 

Lön för arbete som du har utfört medan du har fått partiell sjukpenning eller nedsatt lön på grund av sjukdom beaktas inte i arbetsvillkoret. Dessa tider/löner ska därför utelämnas från löneintyget (eller dessa tider/löner ska framgå av lönespecifikationer). 

Andra nödvändiga bilagor

Utöver löneuppgifter behövs 

  • arbetsavtal om din anställning fortsätter eller du börjar ett nytt arbetsförhållande under arbetslösheten
  • lönespecifikation för alla löner som utbetalats under ansökningsperioden
  • arbetsintyg om anställningen har upphört 
  • för perioden före den 2.9.2024, en redogörelse för din arbetstid per kalendervecka om du inte har arbetat minst 18 timmar varje vecka och din arbetstid har varierat från vecka till vecka. Du kan skicka förteckning över utförda arbetsskift eller du kan be din arbetsgivare att fylla i blanketten Utredning till arbetslöshetskassan om tid i arbete och lön per kalendervecka, som kan skrivas ut på TYJ:s webbsidor 
  • uppsägningsmeddelande om du blivit uppsagd
  • avtal om upphörande av anställning om ett separat avtal om upphörande eller dess villkor har gjorts
  • ditt senast fastställda personliga beskattningsbeslut om du eller din familjemedlem har företagsverksamhet eller jord- eller skogsbruk under din arbetslöshet.

Obs! Om du lämnat in bilagor eller utredningar till TE-tjänster beakta att TE-tjänster skickar dem inte vidare till kassan. Du ska själv se till att du bifogat alla nödvändiga bilagor till din dagpenningsansökan.