Vuorotteluvapaajärjestelmä lakkaa 1.8.2024; lue lisää asiasta täältä.
Lakkauttamisesta alkaen et voi enää sopia ja aloittaa vuorotteluvapaata. Ennen lakkauttamista sovitut ja aloitetut vuorotteluvapaat voit pitää loppuun.
1. Tarkista työhistorian pituus ja muiden ehtojen täyttyminen
Voit jäädä vuorotteluvapaalle, kun ennen vapaan alkamista
- työhistoriaa on kertynyt vähintään 20 vuotta
- olet ollut työttömyyskassan jäsenenä vähintään 26 viikkoa eli 6 kuukautta ja
- olet ollut kokoaikaisessa työssä samalla työnantajalla yhdenjaksoisesti vähintään 13 kuukautta. Näiden 13 kuukauden aikana saa olla enintään 30 kalenteripäivää palkatonta poissaoloa tai osa-aikatyötä.
Jos et ole varma täyttyykö 20 vuoden työhistoria, voimme pyynnöstäsi tarkistaa paljonko työhistoriaa sinulle on tähän mennessä kertynyt.
Lue lisää vuorottelukorvauksen saamisen ehdoista.
2. Sovi vuorotteluvapaasta työnantajasi kanssa
Vuorotteluvapaa perustuu vapaaehtoisuuteen. Työnantaja voi siis kieltäytyä myöntämästä vapaata. Vapaasta ja sen ajankohdasta sinun tulee tehdä kirjallinen vuorottelusopimus työnantajasi kanssa. Vuorotteluvapaasopimus-lomakkeen voit tulostaa Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö TYJ:n verkkosivuilta.
Lue lisää vuorotteluvapaan kestosta.
3. Ilmoita vuorotteluvapaastasi TE-toimistolle
Ilmoita vuorotteluvapaastasi TE-toimistolle ja varmista, että vuorottelusopimus ja sijaisen työsopimus toimitetaan TE-toimistolle ennen vapaan alkua. TE-toimisto antaa vuorotteluvapaastasi lausunnon työttömyyskassalle vuorottelukorvauksen maksamista varten. Vuorottelukorvauksen maksaminen alkaa vapaan alkaessa vain, jos vuorottelusopimus ja sijaisen työsopimus on toimitettu TE-toimistolle ennen vapaan alkua.
4. Hae kassalta vuorottelukorvausta
Vuorotteluvapaan ajalta maksettavaa vuorottelukorvausta haetaan työttömyyskassalta ensisijaisesti sähköisesti WebKassa-palvelumme kautta.
Hakemus kannattaa lähettää vasta, kun viimeinen vapaata edeltävä täyden palkanmaksukauden palkka on maksettu. Vuorottelukorvausta tulee hakea viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä lukien, josta sitä halutaan maksettavaksi.
Lue lisää vuorottelukorvauksen hakemisesta ja hakemuksen liitteistä.
5. Hakemuksesi käsittely, päätös ja maksu
Hakemuksestasi voidaan antaa päätös vasta, kun vapaan alkamisesta on kulunut vähintään viikko ja kaikki tarvittavat selvitykset on toimitettu. Kassalle saapuvat hakemukset käsitellään niiden saapumisjärjestyksessä. Voit seurata hakemuksesi käsittelyn etenemistä WebKassassa kohdasta Hakemusseuranta.
Kun hakemuksesi on käsitelty, saat tiedon maksusta tekstiviestillä ja päätöksen korvauksesta kirjeenä. Ensimmäisen erän jälkeen vuorottelukorvaus maksetaan neljän viikon jaksoissa jälkikäteen niin, että maksupäivä on aina jakson päättymistä seuraavan viikon torstai.
6. Ilmoita muutoksista kassalle
Jos vuorotteluvapaan aikana tilanteessasi tapahtuu muutoksia (esim. sairastut tai menet töihin omalle tai toiselle työnantajalle), ilmoita niistä työttömyyskassalle vuorottelukorvauksen muutosilmoituksella, jonka löydät WebKassan etusivun "Hae Vuorottelukorvausta" -kohdasta.