Jäsenyysehto
Ansiopäivärahan saaminen edellyttää, että olet ollut työttömyyskassan jäsenenä vähintään 12 kuukautta ennen työttömyyttä tai lomautusta. Työssäoloehdon täytyy myös täyttyä jäsenyysaikana.
Esimerkki.
Olet liittynyt kassaan 15.4.2024. Jäsenyysehtosi täyttyy 14.4.2025, ja voit hakea ansiopäivärahaa 15.4.2025 alkaen, jos muut ehdot täyttyvät.
Jos olet vaihtanut työttömyyskassaa, edellisen kassan jäsenyysaika lasketaan mukaan, jos olet liittynyt uuteen kassaan kuukauden sisällä edellisestä kassasta eroamisesta.
Jos jäsenyysehtosi ei täyty, voit hakea Kelasta peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Kun jäsenyys- ja työssäoloehtosi täyttyy, päivärahasi maksaja vaihtuu ja siirryt kassan päivärahahakijaksi.
Työssäoloehto
Työssäoloehto kertyy maksetun palkan perusteella. Työssäoloehto täyttyy, kun sinulle on maksettu riittävästi palkkaa 12 kalenterikuukauden aikana.
- Kalenterikuukausi lasketaan mukaan, jos palkkaa on maksettu vähintään 930 euroa kuukauden aikana.
- Jos kuukausiansiosi ovat 465–929,99 euroa, kyseiseltä kuukaudelta kertyy puolikas työssäoloehtokuukausi. Kaksi puolikasta kuukautta muodostavat yhdessä yhden kokonaisen työssäoloehtokuukauden.
- Työssäoloehtoon huomioidaan vain palkkatyöstä maksettu tulo, josta on suoritettu lakisääteiset maksut ja verot.
- Työssäoloehtoon huomioidaan vain sellaista palkkaa, joka on maksettu työehtosopimuksen tai lain mukaisesti. Työttömyysturvalain mukainen vähimmäispalkka kokoaikatyöstä kuukaudessa on 1 430 euroa.
- Työssäoloehdon tulee täyttyä työttömyyttä tai lomautusta edeltävän 28 kuukauden tarkastelujakson aikana. Työn ei tarvitse olla yhdenjaksoista vaan se voi kertyä useista eri työjaksoista ja eri työtehtävistä.
- Tarkastelujaksoa voidaan pidentää esimerkiksi perhevapaan tai sairauden vuoksi (enintään 7 vuotta).
Esimerkki:
Henkilö on ollut täysipäiväisesti työssä 11 kuukautta. Hänelle on maksettu palkkaa jokaisena kuukautena yli 930 euroa. Sen jälkeen henkilö on tehnyt osa-aikatöitä, jolloin hänelle on maksettu palkkaa 600 euroa kahden kuukauden ajan. Hänelle on kertynyt 11 täyttä ja kaksi puolikasta työssäoloehtokuukautta, jolloin 12 kuukauden työssäoloehto täyttyy.
Työssäoloehdon kertyminen ajalta ennen 2.9.2024
Työssäoloehto kertyy eri tavalla työstä, joka on tehty ennen 2.9.2024.
- 1.9.2024 asti työssäoloehtoa kerryttää jokainen sellainen kalenteriviikko, jonka aikana työtä on tehty vähintään 18 tuntia.
- Palkanmaksupäivällä ei ole merkitystä.
- Työviikot ajalta 1.9.2024 asti muunnetaan kuukausiksi siten, että neljä viikkoa kerryttää yhden kuukauden. Ylijäävistä viikoista kolme viikkoa muodostaa yhden ja yksi tai kaksi viikkoa puolikkaan ansiopäivärahaoikeutta kerryttävän kuukauden.
Työssäoloehdon täyttymisajankohta
Pääsääntöisesti työssäoloehto täyttyy 12. työssäoloehtoon luettavan kalenterikuukauden lopussa. Tällöin omavastuuajan ottaminen ja ansiopäivärahan maksaminen voi alkaa seuraavan kalenterikuukauden alusta. Poikkeuksellisesti, jos työsi päättyy ja rekisteröidyt työttömäksi työnhakijaksi kesken 12. työssäoloehtoon luettavan kalenterikuukauden, omavastuuajan ottaminen ja ansiopäivärahan maksaminen voi alkaa jo kesken 12. kuukauden.
28 kuukauden tarkastelujakson pidentäminen
Työssäoloehtoa kerryttäviä kuukausia voidaan ottaa mukaan työssäoloehtoon 28 kuukautta (eli 2 vuotta 4 kuukautta) pidemmältä ajalta, jos olet ollut poissa työmarkkinoilta työvoimapoliittisesti hyväksyttävästä syystä. Normaalia 28 kuukauden tarkastelujaksoa voidaan pidentää enintään 7 vuodella esimerkiksi alla mainittujen syiden vuoksi
- päätoiminen opiskelu
- vanhempainvapaa
- alle 3 vuotiaan lapsen hoito
- armeija tai siviilipalvelus
- sairausloma tai kuntoutustuki.
Vaikka olisit työmarkkinoilla, tarkastelujaksoasi voidaan pidentää myös, jos olet työllistymistä edistävässä palvelussa tai saat osasairauspäivärahaa.