Työhistoriaan voidaan lukea mukaan kaikki työ- tai virkasuhteessa tekemäsi työt, jotka olet tehnyt 17 vuotta täytettyäsi. Myös toisessa EU/ETA-maassa tehdyt työt voidaan huomioida.
Työskentelyn ei ole tarvinnut olla yhdenjaksoista.
Päivärahan enimmäisaika, eli se kuinka pitkään voit päivärahaa saada, määräytyy työttömyyttä tai lomautusta edeltävän työhistoriasi ja ikäsi perusteella.
Työhistoriaan voidaan lukea mukaan kaikki työ- tai virkasuhteessa tekemäsi työt, jotka olet tehnyt 17 vuotta täytettyäsi. Myös toisessa EU/ETA-maassa tehdyt työt voidaan huomioida.
Työskentelyn ei ole tarvinnut olla yhdenjaksoista.
Jos olet ollut työelämässä alle 3 vuotta, sinulle maksetaan päivärahaa enintään 300 päivältä.
Jos olet ollut työelämässä vasta vähän aikaa (0-3 vuotta), lähetä työttömyyskassalle kopiot kaikista työtodistuksistasi 3 vuoden työhistorian laskemista varten. Selvityksiä ei tarvitse lähettää ensimmäisen päivärahahakemuksen yhteydessä, vaan voit lähettää ne sitten jos/kun 300 päivän laskuri on täyttymässä. Näin vältyt tarpeettomien selvitysten lähettämiseltä tilanteessa, jossa työttömyys tai lomautus kestää lyhyen ajan.
Jos olet ollut työelämässä vähintään 3 vuotta, sinulle maksetaan päivärahaa enintään 400 päivältä.
Jos viimeisin työsuhteesi ei ole kestänyt vähintään 3 vuotta, työttömyyskassa kirjaa päivärahaoikeuden 300 päivälle ja tarkistaa työhistoriasi keston tarkemmin vasta jos/kun 300 päivän laskuri on täyttymässä. Näin vältytään tarpeettomalta selvitystyöltä tilanteissa, joissa työttömyys tai lomautus kestää lyhyen ajan.
Työttömyyskassa selvittää työhistoriasi määrän ensisijaisesti eri rekistereihin kirjattujen tietojen perusteelle (mm. Eläketurvakeskuksen eläkerekisteristä). Jos rekistereistä löytyvät tiedot eivät jostain poikkeuksellisesta syystä riitä työhistoria selvittämiseen, kassa pyytää sinulta lisäselvityksiä töistäsi.
Sinulle maksetaan työttömyyspäivärahaa enintään 500 päivää, jos
Työttömyytesi alkaessa työttömyyskassa saattaa kirjata päivärahaoikeuden 400 päivälle ja tarkistaa työhistoriasi keston tarkemmin vasta jos/kun 400 päivän laskuri on täyttymässä. Näin vältytään tarpeettomalta selvitystyöltä tilanteissa, joissa työttömyys tai lomautus kestää lyhyen ajan.
Työttömyyskassa selvittää työhistoriasi määrän ensisijaisesti Eläketurvakeskuksen eläkerekisteriin kirjattujen tietojen perusteelle. Jos rekistereistä löytyvät tiedot eivät jostain poikkeuksellisesta syystä riitä työhistoria selvittämiseen, kassa pyytää sinulta lisäselvityksiä töistäsi.
Kun olet kokonaan työttömänä, korvauspäiviä kuluu yksi päivä jokaista kokonaan työttömänä maksettua päivää kohti. Jos päivärahaa ei makseta (esim. omavastuuajan vuoksi), ei korvauspäiviä myöskään kulu yhtään.
Päivärahaa maksetaan normaalisti viideltä päivältä viikossa (käytännössä maanantai–perjantai), joten yhtäjaksoisesti kokonaan työttömänä olevalla henkilöllä
Jos olet työttömyysaikana osittain työssä ja saat kassalta soviteltua päivärahaa, kertyy 300/400/500 päivän laskuriin päiviä samassa suhteessa kuin mitä maksettu päiväraha on täyteen päivärahaan verrattuna. Lue lisää sovitellusta päivärahasta.
Jos olet syntynyt ennen vuotta 1965 ja olet työttömänä, sinulle maksetaan jäljellä olevien työttömyyspäivien määrästä riippumatta työttömyyspäivärahaa enintään sen kalenterikuukauden loppuun, jona täytät 65 vuotta. Työttömän täytyy siis siirtyä eläkkeelle viimeistään 65 vuotta täytettyään, vaikka työttömyyspäiväraha päiviä olisi vielä jäljellä.
Jos sinut on lomautettu, sinulle voidaan maksaa työttömyyspäivärahaa enintään sen kalenterikuukauden loppuun, jona täytät 68 vuotta.
Esimerkki: Henkilö jää työttömäsi ollessaan 63 vuoden ja 8 kuukauden ikäinen. Hänellä on periaatteessa oikeus saada työttömyyspäivärahaa 500 korvauspäivältä, jotka hänen ollessaan kokonaan työttömänä riittävät hieman alle 2 vuotta eli loppuisivat kun hän on 65 vuoden ja 7 kuukauden ikäinen. Työttömyyspäivärahaa maksetaan kuitenkin vain sen kuukauden loppuun asti, jona henkilö täyttää 65 vuotta.
Vuonna 1965 tai sen jälkeen syntyneillä alin vanhuuseläkeikä on yli 65 vuotta. Heille työttömyyspäivärahaa voidaan maksaa enintään sen kalenterikuukauden loppuun asti, jona he täyttävät alimman vanhuuseläkeiän. Vuonna 1965 syntyneet täyttävät alimman vanhuuseläkeiän vuonna 2030.
Jos olet syntynyt vuosina 1957 - 1964, sinulla voi olla oikeus työttömyyspäivärahan lisäpäiviin. Lisäpäivillä tarkoitetaan niitä työttömyyspäivärahana maksettavia päiviä, joita maksetaan työttömyyspäivärahan enimmäisajan täyttymisen ja eläkkeelle siirtymisen väliseltä ajalta. Lisäpäivien saaminen edellyttää, että päivärahan enimmäisajan täyttyessä työhistoriaa on kertynyt viimeisen 20 vuoden aikana vähintään 5 vuotta.
Jos sinulla voi ikäsi puolesta olla oikeus lisäpäiviin, kassa tarkistaa oikeutesi automaattisesti, kun 400/500 päivän enimmäisaika on täyttymässä. Etuuden hakeminen ja maksaminen jatkuu lisäpäivillä samaan tapaan kuin aiemminkin. Lisäpäiville siirtymisestä ei anneta erillistä päätöstä.
Lisäpäiviä voidaan maksaa enintään sen kuukauden loppuun asti, jonka aikana täytät 65 vuotta.
Jos enimmäisaikasi täyttyy, työttömyyspäivärahan maksaminen kassassa päättyy ja etuuden maksaminen siirtyy Kelalle. Enimmäisajan täyttymisestä annetaan aina päätös. Ilmoita saamastasi päätöksestä TE-palveluihin ja hae Kelasta työmarkkinatukea. Lue lisää työmarkkinatuen hakemisesta Kelan verkkosivuilta.
Päivien kertymistä kannattaa itse seurata, koska enimmäisajan täyttyminen ja maksajan vaihtuminen tarkoittaa aina mm. taloudellisia muutoksia tilanteeseesi. Päivien kertymistä seuraat helpoiten WebKassan Maksut ja päätökset -osion Maksettujen päivien määrä -sivulta.
Päivärahan enimmäisaika alkaa alusta, kun täytät työssäoloehdon uudelleen. Jos olet työvoimakoulutuksessa tai omaehtoisissa opinnossa, päivärahan enimmäisaika ei kuitenkaan ala alusta ennen kuin opinnot ovat päättyneet.
Jos teet työttömyys- tai lomautusjaksojen aikana tai niiden välissä työtä, joka kerryttää työssäoloehtoa, oikeutesi kassan ansiopäivärahaan voi jatkua pidempään. Tämä tarkoittaa sitä, että päivärahan maksamisen enimmäisaika alkaa alusta aina, kun täytät työssäoloehtosi uudelleen.
Työttömyyskassa seuraa työssäoloehdon täyttymistä henkilöillä, jotka työskentelevät työttömyysaikana. Ilmoita myös työttömyysjaksojen väliset työt kassalle työssäoloehdon seurantaa varten.
Jos ansiopäivärahan työssäoloehto täyttyy aikana, jolloin saat Kelan työttömyyskorvausta, siirryt kassan ansiopäivärahalle työssäoloehdon täyttymistä seuraavasta päivästä alkaen. Sinun tulee lähettää työssäoloehdon täyttymisen jälkeiseltä ajalta päivärahahakemukset työttömyyskassalle (eikä enää Kelaan).