Työttömyyskassa voi luovuttaa rekisterissään olevia salassa pidettäviä tietoja vain asianomaiselle itselleen tai työttömyysturvalaissa erikseen määritellyille viranomaistahoille. Muutoin tietoja ei voida luovuttaa ilman jäsenen nimenomaista suostumusta.
Voit valtuuttaa toisen täysi-ikäisen henkilön hoitamaan työttömyyskassa-asioitasi valtakirjan avulla. Valtakirjan avulla toinen henkilö voi hoitaa asioitasi ja saada tarvittavia tietoja asian hoitamista varten. Tietoja luovutetaan vain sen verran kuin asian hoitamiseksi on tarpeen.
Valtakirjan sisältövaatimukset
Valtakirjasta tulee käydä ilmi seuraavat tiedot:
- Valtakirjan antaja: Valtakirjan antajan nimi ja henkilötunnus.
- Valtuutettu henkilö: Valtuutetun nimi. Jos valtuutettu on esimerkiksi sosiaalityöntekijä tai luottamusmies, mainitse myös organisaatio.
- Asiat, joita valtakirja koskee: Voit antaa valtuutetulle luvan hoitaa kaikkia työttömyysturva-asioitasi tai vain yhtä asiaa. Valtuutettu voi esimerkiksi hakea etuutta puolestasi tai ilmoittaa muutoksista. Hän voi myös saada tehtävänsä hoitamista varten salassa pidettäviä tietojasi, kuten tietoja etuuksistasi. Merkitse valtakirjaan mitä asioita valtuutettu saa hoitaa, esimerkiksi kaikki työttömyysturva-asiat Terveydenhuoltoalan työttömyyskassassa, tietyn päivärahahakemuksen tai tietyn takaisinperintätapauksen asiat. Jokaista muutoksenhakuasiaa varten on aina laadittava oma, yksilöity valtakirjansa.
- Voimassaoloaika: Onko valtakirja voimassa määräajan (kirjoita aika täsmällisesti valtakirjaan) vai toistaiseksi. Voit milloin tahansa myös muuttaa valtakirjan voimassaoloa tai perua antamasi valtuutuksen ilmoittamalla asiasta työttömyyskassalle.
- Päiväys ja allekirjoitus: Valtakirjan laatimisen päivämäärä ja valtakirjan antajan allekirjoitus.
Valtakirjan käyttö
Voit tehdä valtakirjan itse vapaamuotoisesti tai käyttää työttömyyskassan valmista valtakirjapohjaa, jonka voit ladata pdf-muodossa. Lähetä täytetty ja allekirjoitettu valtakirja työttömyyskassalle esimerkiksi WebKassan kautta.
Valtakirja on voimassa, kunnes peruutat sen kirjallisesti tai valtakirjalle asetettu määräaika päättyy. Sinun ei tarvitse toimittaa voimassa olevaa valtakirjaa jokaista asiointikertaa varten erikseen.
Suullinen valtuutus
Puhelinpalvelussa voit antaa kertaluonteisesti suullisen valtuutuksen toiselle henkilölle hoitaa asiaasi kyseisen puhelun ajan. Tämä edellyttää, että sinun tai valtuutetun henkilöllisyyttä ei ole syytä epäillä. Suullinen valtuutus koskee vain kyseistä puhelua.
Asiamies ilman valtakirjaa
Ilman valtuutusta työttömyyskassa ei voi luovuttaa tietojasi kolmannelle osapuolelle. Esimerkiksi puoliso tai työpaikan luottamusmies ei voi hoitaa asioitasi ilman valtakirjaa, vaikka syyt olisivat ymmärrettäviä kuten kieliongelmat tai sairaus. Ilman valtakirjaa kassa voi antaa vain yleisiä työttömyysturvaa koskevia tietoja.