Työttömyysturvalain muutokset 2.9.2024: Mitä sinun tulee tietää?

Syyskuun alussa työttömyysturvalakiin tulee useita merkittäviä muutoksia. Muutokset koskevat kaikkia ansiopäivärahan saajia. Siirtymäsäännösten vuoksi muutokset saattavat vaikuttaa päivärahan tasoosi heti syyskuussa tai vasta vähän myöhemmin.

Keskeiset muutokset 2.9.2024  

  • Jäsenyysehto: Pidentyy 6 kuukaudesta 12 kuukauteen. 
  • Työssäoloehto: Pidentyy 26 kalenteriviikosta (noin 6 kuukautta) 12 kalenterikuukauteen. 
  • Työssäoloehdon kertyminen: Kertyy maksetun palkan perusteella (aiemmin kertyi tehtyjen työtuntien perusteella). Ehto täyttyy kuukauden aikana, jos palkkaa on maksettu vähintään 930 euroa. Jos palkkaa on maksettu alle 930 euroa, mutta vähintään 465 euroa, työssäoloehtoa kertyy 0,5 kuukautta. 
  • Ansiopäivärahan taso: Alenee portaittain työttömyyden kestäessä. 
  • Yli 58-vuotiaiden päiväraha tasoa koskeva suojasäännös: Poistuu. 
  • Työllistämisvelvoite: Poistuu. Velvoitetyötä tai -palvelua ei enää järjestetä. 
  • Palkkatukityö: Työssäoloehto alkaa kertyä vasta 10 kuukauden palkkatukityön jälkeen ja silloinkin vain harvoissa tapauksissa. 

 

Soveltamisen ajankohta 

2.9.2024 alkaen kerrytät työssäoloehtoa maksetun palkan perusteella. Työssäoloehtoa seurataan kalenteriviikkojen sijaan kalenterikuukausina. Muutokset vaikuttavat sinuun täysimääräisesti, kun täytät työssäoloehdon 1.9.2024 jälkeen ja työssäoloehdossasi on huomioitu 1.9.2024 jälkeen tehdystä työstä maksettua palkkaa vähintään 465 euroa (puolikkaan työssäoloehtokuukauden verran). Siirtyessäsi uuden lain soveltamisen piiriin, 2.9.2024 edeltävältä ajalta kertyneet työssäoloehtoviikot muunnetaan kuukausiksi erillisen siirtymäsäännöksen mukaisesti. 
 
Esimerkkejä lakimuutosten soveltamisesta 
 
Kokoaikainen työ päättyy 15.9.2024, syyskuun palkka maksetaan syyskuussa 

Vuosia kestänyt kokoaikatyösi päättyy 15.9.2024 ja sinulle maksetaan syyskuun aikana loppupalkka 1800 euroa.  

Sinulle on maksettu palkkaa vähintään 465 euroa 1.9.2024 jälkeen tehdystä työstä, joten lakimuutokset koskevat sinua heti työttömyyden alkaessa. Sinulta edellytetään 12 kuukauden jäsenyys- ja työssäoloehtoa. Lisäksi päivärahasi taso alenee työttömyyden kestäessä, eikä 58-vuotiaita koskeva suojasäännös ole enää voimassa.  

Jos sinulla ei olisi vähintään 12 kuukautta työhistoriaa työttömyyskassan jäsenyysaikana työttömyyden alkaessa, sinun tulisi hakea työttömyysetuutta Kelasta.   
 
Kokoaikainen työ päättyy 15.9.2024, syyskuun palkka maksetaan lokakuussa 

Vuosia kestänyt kokoaikatyösi päättyy 15.9.2024 ja haet päivärahaa heti työn päätyttyä. Sinulle on maksettu palkka aina työntekokuukautta seuraavan kuukauden alussa. Syyskuussa sinulle maksetaan siis elokuussa tehdyn työn palkka. Vastaavasti ajan 1.9.-15.9.2024 palkka maksetaan vasta lokakuun alussa.  

Sinulle ei vielä syyskuun aikana makseta palkkaa 1.9.2024 jälkeen tehdystä työstä.  Tästä syystä olet vielä vanhan lainsäädännön piirissä. Sinulta edellytetään kuuden kuukauden jäsenyysehtoa ja 26 viikon työssäoloehtoa, eikä päivärahasi taso alene työttömyyden kestäessä. Olet myös 58-vuotiaita koskevan suojasäännöksen piirissä.  

Työssäoloehtosi alkaa kuitenkin kertyä uusien säännösten mukaisesti heti kun palkkaa maksetaan syyskuussa tehdystä työstä. Täyttäessäsi työssäoloehdon seuraavan kerran olet myös mm. etuuden tason porrastamisen piirissä. 

Osa-aikatyö ja soviteltu päiväraha 

Työskentelet osa-aikatyössä ja saat soviteltua ansiopäivärahaa. Työssäoloehtoosi on 1.9.2024 mennessä kertynyt 24 viikkoa työtä. Sinulle maksetaan palkka aina työntekokuukauden lopussa. Syyskuun lopussa sinulle maksetaan 1200 euroa palkkaa ajalta 1.9.-30.9.2024.  

Koska 1.9.2024 jälkeiseltä ajalta maksettu palkka on vähintään 465 euroa ja se maksetaan syyskuun aikana, siirryt uuden lain soveltamisen piiriin. Tämä tarkoittaa sitä, että työssäoloehtosi täyttyy, kun sinulle on maksettu riittävästi palkkaa vähintään 12 kuukauden aikana.  

Työssäoloehtoosi on 1.9.2024 mennessä kertynyt 24 viikkoa, mikä ei riitä täyttämään vanhan lain mukaista 26 viikon työssäoloehtoa. Näin ollen viikot muunnetaan kuukausiksi. Kertyneet viikot vastaavat lain siirtymäsäännöksen mukaan 6 kuukauden työskentelyä. Syyskuulta sinulle kertyy yksi työssäoloehtokuukausi lisää. Työssäoloehtoa on näin ollen syyskuun lopussa yhteensä 7 kuukautta. Työssäoloehtosi täyttyy uudelleen, kun olet kerryttänyt vielä 5 työssäoloehtokuukautta lisää. Kun työssäoloehtosi seuraavan kerran täyttyy, sinua koskevat myös päivärahan tason porrastamista koskevat säännökset. 

 

Työllistämisvelvoitetta ja palkkatukityötä koskevien muutosten soveltaminen 

Jos työttömyyspäivärahan enimmäisaikasi päättyy viimeistään 1.9.2024 ja olet vähintään 57-vuotias, työvoimaviranomainen järjestää sinulle velvoitetyötä tai -palvelua vanhojen sääntöjen mukaisesti. 

Jos täytät työssäoloehdon 1.9.2024 mennessä syntyneen velvoitteen perusteella järjestetyllä työllä tai palvelulla, työssäoloehdon pituus on kuusi kuukautta. Lisäksi sinulle voidaan maksaa päivärahaa velvoitepalvelun ajalta palvelun loppuun asti, vaikka ansiopäivärahan enimmäisaika täyttyisikin kesken palvelun.  Päivärahan tasoa ei lasketa uudelleen velvoitepalvelun jälkeen, vaikka palvelu päättyisi 2.9.2024 tai sen jälkeen.   

Jos työllistyt muussa kuin velvoitteen perusteella järjestetyssä palkkatukityössä, ja palkkatukityö on alkanut viimeistään 1.9.2024, palkkatukityöstä 75 % kerryttää työssäoloehtoa. Työssäoloehto täyttyy, kun työssäoloehtoa on kertynyt kuusi kuukautta. 2.9.2024 alkaen työssäoloehtoa kertyy kuitenkin maksetun palkan perusteella tehtyjen työtuntien sijaan.  
 
Jos palkkatukityö alkaa 2.9.2024 tai myöhemmin, palkkatukityö ei useimmissa tilanteissa kerrytä työssäoloehtoa. Jos palkkatuki on myönnetty alentuneesti työkykyisen tai yli 60-vuotiaan pitkäaikaistyöttömän työllistämiseksi, työssäoloehtoa alkaa kertyä 10 kuukauden työskentelyn jälkeen. 

 

Lisätietoa lakimuutoksista 

Tarkempia tietoja lakimuutoksista löytyy työttömyyskassan verkkosivuilta
Päivärahan saamisen ehdot
Päivärahan määrä